Bazin en Knecht

1972 
Van: Theo Opdebeeck
Regie: Ernest Haers
Korte inhoud:
Een onopgeloste moord is de oorzaak dat op het dorp over de Boshoeve geroddeld wordt. Gruber, geldschieter en woekeraar, werd vermoord, en het gerecht bewees dat de twee dodelijke kogels afgevuurd werden met de revolver van boer Martel, eigenaar van de Boshoeve, die bij Gruber in de schuld stond. 

Het besluit lag voor de hand: Martel werd aangehouden, maar overleed onder het voorarrest. Zo moet de moedige Mathilde, zijn dochter, een dubbele erfenis overnemen: de belaste hoeve en de kwaadsprekerij van het dorp. Gelukkig wordt ze flink terzijde gestaan door de meesterknecht Karel, een vlijtige boer en een eerlijk mens. Voor hem betekent de hoeve alles. Met sterke hand houden ze samen orde onder het personeel. 

Doch met Titus Schabin, een ruwe kerel, komt het tot een geweldadige botsing, die wegzending voor gevolg heeft. Een oude, verlopen vriend van Karel, Alfred Giering, zal zijn plaats komen innemen. De eerlijke meesterknecht zal deze dompelaar er bovenop helpen en van hem opnieuw een bruikbaar mens maken. En Alfred zal zijn dankbaarheid kunnen tonen, wanneer hij het zijne bijbrengt tot het opklaren van de duistere last die op de Boshoeve weegt.